Digitální technologie a děti

Krásný den,

dneska bych Vám chtěla trošku blíže představit vzdělávací aplikaci Lipa Land, která je určena pro smartphony a tablety. Pokud tady mám nějaké odpůrce toho, aby děti trávily čas u počítačů a mobilů, čtěte dál, protože...😊

Měli byste vědět to, že Lipa Land je vzdělávací aplikace, která je určena pro děti od 3-6 let. Románek má ale přes 2 roky a tuto aplikaci již také společně používáme, i když ne třeba plně jako starší dítko. Vzhledem k relaxačním zvukům, šumům apod. si ale myslím, že aplikaci využijí i třeba maminky miminek. Vzpomínám si, jak jsem Románkovi pouštěla jako miminku zvuk vysavače ze aplikace na telefonu a jak ho to uklidňovalo a lépe se mu díky tomu spinkalo😊.


Aplikace Lipa Land je vzdělávací aplikace, která je vyvíjena ve spolupráci s pedagogy. Líbí se mi na ní především to, že cílem aplikace není udržení dítěte co nejdéle u tabletu/mobilu, ale snaha propojit digitální svět se světem reálným😊. Každá aktivita či hra dítě vzdělává a něco ho naučí - to, co dítě u dané aktivity rozvíjí je psané vždy u konkrétní aktivity/hry.

U her se jedná např. o psychickou pohodu, kreativitu, umělecké vyjádření, znalosti pravidel silničního provozu a první pomoci, vnitřní motivaci, rozvíjení prodlužování pozornosti, logické předpoklady a spousty dalšího😊. U aktivit se rozvíjí např. poznávací funkce, jemná a hrubá motorika, jazyk, kreativita, logické myšlení apod. Při čtení/poslechu pohádek je to pak bezpečnost venku, sociální dovednosti, etika a hodnoty, jazyk, zdravé stravovací návyky, emoční kompetence atd😊.

Aplikace je rozdělená na čtyři hlavní sekce - vzdělávací hry pro děti od 3-6 let, tipy s aktivitami nejen na doma, ale i na ven, pohádky (obrázkové či audioknihy) a v neposlední řadě také relaxační hudba a zvuky😊.


Ukázky z aplikace Lipa Land



U her si můžete nastavit stupeň obtížnosti a také pro kolik hráčů by měla být hra určena😊. Románek má zatím tu nejlehčí úroveň a s těm těžšími hrami mu pomáhám a hrajeme je společně.




Hrajte si, povídejte si a tvořte je ze sekce Aktivit. S Románkem jsme si třeba vyrobili létající talíře, strašidelného draka, závodili s košťaty nebo udělali pokus, co plave ve vodě a co se potopí ke dnu😊. Všechny aktivity Románka moc bavili a u některých jsme se i hodně nasmáli😊.

Ze sekce pohádek u nás vedou nejvíce audioknížky, ale naleznete tu i obrázkové knížky nebo knížky určené ke čtení. Románek má z audioknížek nejraději O vláčku Karlíku a Můj táta automechanik😊.


Ze sekce Relaxace (=uklidňující hudba a šumy) u nás vede Modrá hlubina a Hvězdná noc😊.

Co oceňuji na této aplikaci je také nastavení časovače, kdy nastavíte počet minut, po které si dítě může na této aplikaci ,,hrát". Aplikace je navíc neustále aktualizována a přibývá zde nový obsah. A navíc nyní je na 3 měsíce zdarma! 😊


Určitě Vám tuto aplikaci můžu doporučit všemi deseti, protože tam najdete spousty vzdělávacích aktivit pro děti, navíc je opravdu vymyšlená do každého detailu, přehledná a pro dětské oči velmi poutavě vymyšlená😊.

Aplikaci si můžete stáhnout na 3 měsíce zdarma ZDE😊.





3 komentáře

  1. to vyzerá naozaj zaujímavo, momentálne v našom okolí niesú tskýto drobci :)

    OdpovědětVymazat
  2. Appka vypadá zajímavě, u nás zatím technika bere spíš Tinku, do auta je to perfektní věc, a nebo když jsou děti nemocné :-)

    OdpovědětVymazat
  3. U nás je tohle fakt velké téma. Jsme s manželkou sice mladí (29 a 27), ale pořád hodně tradiční. Třeba já ani ona fakt nepoužíváme moc mobily, sociální sítě a tak. Na druhou stranu ale oceńujeme možnosti internetu. To je jasné. Ona je taková tvořilka, třeba se jí teď hodně líbíila sada háčků na háčkování. No, ale taky řešíme to, aby malý ten telefon měl, ale chce to nastavit tak nějak s mírou prostě. ;-)

    OdpovědětVymazat

Pravidelní čtenáři